Substancje chemiczne są stosowane w hodowli roślin i zwierząt w celu zwiększenia produkcji i zapewnienia odpowiedniego zaopatrzenia w żywność.

Stosowanie pestycydów, antybiotyków i hormonów jest w większości krajów ściśle regulowane w celu zapewnienia bezpieczeństwa konsumentom. Normy żywnościowe ustalają maksymalne dozwolone limity pozostałości chemicznych w rolnictwie i weterynarii obecnych w żywności zarówno żywności krajowej, jak i importowanej. Poziomy pozostałości rolnych i chemicznych, które są dozwolone w żywności, są uważane za bezpieczne i muszą reprezentować najniższy możliwy poziom, zgodnie z najlepszymi praktykami branżowymi.

Stosowanie pestycydów może znacznie zwiększyć produkcję roślinną i zapewnić wyższą jakość produktów.

Jednak pestycydy są również toksycznymi chemikaliami przeznaczonymi do zabijania szkodników rolnych, a niektóre z nich mogą powodować problemy, jeśli są spożywane przez ludzi w dużych ilościach. W hodowli zwierząt stosuje się takie leki, jak antybiotyki i hormony, aby przyspieszyć wzrost i zmniejszyć zapotrzebowanie na paszę. Pozostałości tych leków mogą być również niebezpieczne dla ludzi. Poziom szkód wynikających z narażenia na pestycydy, antybiotyki zwierzęce i hormony zależy od dawki, co oznacza, że im więcej spożyjesz, tym większe potencjalne ryzyko. Istnieją rządowe programy monitorowania produktów w celu uregulowania właściwego stosowania chemikaliów rolniczych, takich jak pestycydy do niszczenia chwastów, takich jak chwastnica jednostronna. Ilość pozostałości pestycydów w żywności zależy od wielu czynników, w tym rodzaj i ilość stosowanego pestycydu, ilość deszczu, wiatru i słońca, a także rodzaj przetwarzania, jakim podlega żywność, taki jak czas przechowywania, mycie i obieranie. Wyzwanie polega na zrównoważeniu niezawodnego zaopatrzenia w żywność wysokiej jakości z potrzebą ochrony konsumenta przed niepotrzebnym narażeniem na chemikalia. Maksymalne limity bezpiecznego spożycia pestycydów przez ludzi obejmują szerokie marginesy bezpieczeństwa.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Drogi czytelniku powyższy artykuł może być materiałem reklamowym (artykułem sponsorowanym), który został napisany lub zlecony przez reklamodawcę.