Substancje chemiczne są stosowane w hodowli roślin i zwierząt w celu zwiększenia produkcji i zapewnienia odpowiedniego zaopatrzenia w żywność.
Stosowanie pestycydów, antybiotyków i hormonów jest w większości krajów ściśle regulowane w celu zapewnienia bezpieczeństwa konsumentom. Normy żywnościowe ustalają maksymalne dozwolone limity pozostałości chemicznych w rolnictwie i weterynarii obecnych w żywności zarówno żywności krajowej, jak i importowanej. Poziomy pozostałości rolnych i chemicznych, które są dozwolone w żywności, są uważane za bezpieczne i muszą reprezentować najniższy możliwy poziom, zgodnie z najlepszymi praktykami branżowymi.
Stosowanie pestycydów może znacznie zwiększyć produkcję roślinną i zapewnić wyższą jakość produktów.
Jednak pestycydy są również toksycznymi chemikaliami przeznaczonymi do zabijania szkodników rolnych, a niektóre z nich mogą powodować problemy, jeśli są spożywane przez ludzi w dużych ilościach. W hodowli zwierząt stosuje się takie leki, jak antybiotyki i hormony, aby przyspieszyć wzrost i zmniejszyć zapotrzebowanie na paszę. Pozostałości tych leków mogą być również niebezpieczne dla ludzi. Poziom szkód wynikających z narażenia na pestycydy, antybiotyki zwierzęce i hormony zależy od dawki, co oznacza, że im więcej spożyjesz, tym większe potencjalne ryzyko. Istnieją rządowe programy monitorowania produktów w celu uregulowania właściwego stosowania chemikaliów rolniczych, takich jak pestycydy do niszczenia chwastów, takich jak chwastnica jednostronna. Ilość pozostałości pestycydów w żywności zależy od wielu czynników, w tym rodzaj i ilość stosowanego pestycydu, ilość deszczu, wiatru i słońca, a także rodzaj przetwarzania, jakim podlega żywność, taki jak czas przechowywania, mycie i obieranie. Wyzwanie polega na zrównoważeniu niezawodnego zaopatrzenia w żywność wysokiej jakości z potrzebą ochrony konsumenta przed niepotrzebnym narażeniem na chemikalia. Maksymalne limity bezpiecznego spożycia pestycydów przez ludzi obejmują szerokie marginesy bezpieczeństwa.