Punkt gastronomiczny potrzebuje odpowiedniego „obrandowania” żeby był widoczny przez potencjalnych gości. W przypadku kawiarni lub restauracji najbardziej charakterystycznym elementem jest tak zwany potykacz, który informuje o ofercie. Ponadto, czasami widujemy obklejone szyby lokalu, rzucające się w oczy menu wystawione poza lokal oraz różnego rodzaju banery reklamowe. W niniejszym artykule sprawdzamy jakie formy reklamy banerowej warto zastosować w przypadku punktu gastronomicznego ulokowanego na plaży.

Windery

Restauracja, kawiarnia lub bar zlokalizowany na plaży nie może się obejść bez flag reklamowych zwanych winderami lub flagami plażowymi. Nazwa „flagi plażowe” nie jest przypadkowa, po prostu tego rodzaju baner wprost idealnie pasuje do plażowego klimatu. Flagę można wygodnie wbić w piasek tak aby dumnie powiewała na wietrze. Na fladze można umieścić logotyp, informacje o menu, informacje o promocjach oraz cokolwiek co chcemy przekazać potencjalnym klientom. Flagi reklamowe są bardzo widoczne i szybko się wyróżniają nawet na zatłoczonej plaży. W efekcie plażowicze z daleka są w stanie dostrzec punkt gastronomiczny. Oczywiście flagi reklamowe są znakomitym sposobem na kreacje spójnej identyfikacji wizualnej, jednak ponadto jest to przede wszystkim bardzo dobry sposób na pozyskiwanie klientów. Z flag reklamowych korzystają praktycznie wszystkie formy działalności jak możemy spotkać na plaży (np. wypożyczalnia sprzętu wodnego, wypożyczalnia leżaków a nawet punkty WOPR). Podsumowując, nie pozostaje nic innego jak stwierdzić, że windery, czyli flagi plażowe to prawdziwy „must have” dla każdego punktu gastronomicznego zlokalizowanego na plaży.

Pozostałe elementy

Oczywiście windery to nie jedyny skuteczny sposób na obrandowanie punktu gastronomicznego na plaży. Ciekawym pomysłem jest postawienie na maszty reklamowe. W efekcie możemy naszą flagę z reklamą umieścić maksymalnie wysoko tak aby była widoczna na zatłoczonej plaży nawet z dużej odległości. Ponadto, warto pomyśleć o parawanach, leżakach oraz parasolach. Takie elementy na stałe wpisały się w krajobraz każdej plaży, dzięki czemu świetnie pasują do wakacyjnego klimatu. Oczywiście, produkty tego typu powinny być obrandowane logotypem punktu gastronomicznego.