Bez wątpienia każdy rolnik dobrze zdaje sobie sprawę ze szkód, jakie grzyby, wirusy i bakterie mogą wyrządzić roślinom i uprawom, i prawdopodobnie w pewnym momencie doświadczył trudności w kontrolowaniu infekcji.

Grzyby powodują choroby roślin na całym świecie, a każdego roku nawet jedna trzecia upraw żywności jest tracona z powodu chorób powodowanych przez grzyby.

Co powoduje przypąkowe zamieranie pędów maliny

Przykładowo zboża są infekowane i tracone głównie przez pasiastość liści, łamliwość źdźbła i rdzę. Duże zagrożenie dla plonów roślinnych stanowi również mączniak, pleśń, parch i inne choroby, maliny bardzo często oprócz szarej pleśni chorują również na przypąkowe zamieranie pędów spowodowane przez wirusy. Infekcje są zagrożeniem nie tylko dla roślin spożywczych, ale również ozdobnych, dlatego do ich ochrony powszechnie stosuje się różnorodne środki ochrony roślin, takie jak fungicydy.Ponieważ organizmy takie jak grzyby i wirusy mogą być trudne do kontrolowania, istnieje duża szansa, że w pewnym momencie będziesz musiał użyć fungicydów dla ratowania swoich plonów.Biorąc pod uwagę różnorodność dostępnych produktów, jeśli w przeszłości odniosłeś sukces z jednym konkretnym typem, możesz go nadal używać, być może nawet jako środek zapobiegawczy.Jednak konsekwentne stosowanie tego samego produktu wiąże się z ryzykiem wywołania odporności grzybów na składnik zwalczający.Grzyby i wirusy rozwijają oporność na substancję chemiczną poprzez mutację. A gdy się rozmnażają, ich potomstwo również będzie miało tę samą mutację, tworząc populację odpornych na fungicyd grzybów. Dlatego należy środki ochrony roślin stosować naprzemiennie. Jeśli chcesz zwalczyć przypąkowe zamieranie pędów maliny, musisz uważnie wybrać fungicyd oraz czas jego zastosowania. Ponieważ choroba ujawnia się dosyć późno, bo dopiero w połowie czerwca, odpowiednio wczesne użycie środka ochronnego może być skuteczne, w innym przypadku trzeba liczyć się ze stratą plonów.